شرم از خداوند در خلوت
روايتي از امام کاظم عليه السلام «قال: استحيوا من الله في سرائرکم کما تستحيون الناس في علانيتکم» (تحف العقول، ص394). از خدا حيا کنيد و شرم داشته باشيد و مراعات کنيد آن وقتي که در خلوت هستيد و از مردم کسي ناظر اعمال و رفتار شما نيست همان گونه که در انظار مردم از مردم استحياء داريد و شرم مي کنيد و خجالت مي کشيد.
روايتی از امام کاظم عليه السلام «قال: استحيوا من الله فی سرائرکم کما تستحيون الناس فی علانيتکم» (تحف العقول، ص394). از خدا حيا کنيد و شرم داشته باشيد و مراعات کنيد آن وقتی که در خلوت هستيد و از مردم کسی ناظر اعمال و رفتار شما نيست همان گونه که در انظار مردم از مردم استحياء داريد و شرم مي کنيد و خجالت مي کشيد.
ما در برابر چشمان يک ناظر و يک بيننده حتی اگر از نظر مرتبه فهم و درک و موقعيت اجتماعی در مرتبه پايينی باشد، خيلی از کارها و اعمال و رفتارها را انجام نمي دهيم اصلاً نفس اينکه يک چشمی ناظر ماست ولو يک بچه ای که اهل تمييز است، موجب مي شود حيا مي کنيم و يکسری اعمال را مرتکب نشويم. از نوع لباس پوشيدن گرفته و تا نوع حرف زدن و ساير امور بعضی از کارها را انجام نمي دهيم و حيا مي کنيم. بهرحال هر چه آن ناظر دارای يک احترام خاصی نزد ما باشد رفتار و عمل ما حساب شده تر مي شود و حتی در نوع صحبت کردن دقت مي شود مثلاً از قبل از ديدار مثلاً يک عالم يا يک مقامی روی آن دقت مي شود؛ منشأ همه اينها استحياء است که البته دارای مراتبی است وقتی ما در نظر مردم به اين ميزان حيا مي کنيم و مراقيت مي کنيم که مبادا او نسبت به ما ذهنيتی پيدا کند و نظرش برگردد و مخصوصاً اگر لطفی به ما مي کند اين باعث نشود اين لطفش قطع شود.
اما خدا که از همه بالاتر و برتر است و از همه به عمق نهان وجود ما نزديک تر است نه فقط رفتار ظاهری ما بلکه خطورات قلبی ما در محضر اوست و حتی خيالات ما در نزد اوست چه برسد به اعمالی که انجام مي دهيم. امام کاظم (ع) مي فرمايند از خدا استحياء داشته باشيد در خلوت همان گونه که در جلوت از مردم حيا داريد يعنی مي خواهند بگويند برای خدا حداقل به اندازه مردم حساب باز کنيد و از او به اندازه ای که حداقل از مردم حيا مي کنيد حيا داشته باشيد.
«والحمد لله رب العالمين» ( بیانات حجه الاسلام و المسلمین حاج آقا مجتبی نورمفیدی رئیس هیات امناء مدرسه علمیه الزهراء(س))