جان جانان .............
موسس محترم مدرسه علمیه الزهرا(س) گرگان ،حضرت آيت الله سيد كاظم نورمفيدي در سال ۱۳۱۹ در خانواده ايمتديّن و اصيل در گرگان ديده به جهان گشود. اجداد پدري و مادري وي از روحانيون بنام و مورد اعتماد و احترام اينشهر بودند. پدرش در كسوت روحانيت نبود ولي به مسائل ديني چنان تقيّد داشت كه براي اشتغال به كار در دستگاه دولتي رژيم طاغوت شخصاً از حضرت آيت الله بروجردي اجازه گرفته بود.
مادرش قبل از ولادت او خوابي ديد كه آن را نزد برخي از بزرگان تعريف كرد . آنها به وي نويد دادند كه فرزند آينده اش روزگاري از بزرگان خواهد شد و به افتخار سربازي امام زمان(عج) نائل خواهد شد.
او در سنين كودكي با شور و شوق فراوان در مجالس مذهبي و ديني حضوري فعال داشت. علاقه وافر وي به اين امور باعث شد تا در سال۱۳۳۱ ، يعني در ۱۲سالگي ، به حوزه علميه گرگان وارد شود.و مقدمات را در گرگان به پايان رسانيد .
گرگان در آن زمان او را اغنا نمي كرد ، پس در سال ۱۳۳۵ عازم مشهد مقدس شد و نزد اساتيد بزرگي همچون اديب نيشابوري دوم به تحصيل علم مشغول شد. در همين ايام دوستي و رفاقت او با حضرت آيت الله خامنه اي و آيت الله شهيد سيد عبدالكريم هاشمي نژاد آغاز شد. در سال ۱۳۳۷ به حوزه علميه قم رفت و سطوح عالي را نزد اساتيد بزرگي همچون حضرت آيت ا.. فاضل لنكراني گذراند. وي از همان اوان ورود به حوزه علميه قم شيفته شخصيت والاي حضرت امام خميني (ره) گرديد و در مناسبت هاي مختلف به بيت امام (ره) رفت و آمد داشت. پس از اتمام سطوح عاليه مدتي در درس امام رحمت الله حاضر شد. پس از فوت حضرت آيت الله بروجردي ، مُبلّغ مرجعيت امام بود و تنها رساله ي ايشان را ، با آن كه ممنوع بود ، پخش مي كرد . او با شروع نهضت از فعالان حركت اسلامي مردم ايران به شمار مي رفت و به همراه دوستان و همفكرانش در ترويج نهضت تلاش وافري داشت.
پس از تبعيد امام در درس حضرات آيات محقق داماد، اراكي، گلپايگاني و شيخ مرتضي حائري ، ميرزا هاشم آملي شركت كرد و به سرعت مورد توجه اساتيد خود قرارگرفت . پس از آن نيز در بين طلاب مازندران به عنوان طلبه اي فاضل و انقلابي و متدين شهرت يافت.
وي ضمن شركت در درس فقه و اصول ، به همراه دوست قديمي و هم بحثش آقاي دكتر سيد مصطفي محقق داماد در دروس فلسفه نيز حضور داشت و در جلسات هفتگي آيت الله شهيد مطهري كه با حضور جمعي از فضلا تشكيل مي شد شركت فعال داشت . در همين جلسات بود كه استاد شهيد مطهري به هوش سرشار وي پي برد. زماني كه استاد خبر مراجعت ايشان را به گرگان شنيد شديداً اظهار تأسف كرد و از اينكه يكي از شاگردان مبرز خود را از دست داده عميقاً ناراحت شدند.
در سال ۱۳۴۱ با همفكري حضرت آيت الله شهيد مصطفي خميني و حضرت آيت الله خامنه اي مقدمات ازدواج ايشان فراهم شد و وي با همشيره حضرت آيت الله فاضل لنكراني ازدواج كرد . او در طول سال هايي كه در قم اقامت داشت مرتباً به زادگاهش نيز رفت و آمد مي كرد و ضمن تبليغ ، به روشنگري نسل جوان مي پرداخت و حلقه اي از جوانان پر شور آن سامان را گرد خود جمع كرده بود . در همان اوايل شروع نهضت يك بار از سوي امام (ره) مأموريت يافت تا پيام ايشان را به علماي منطقه برساند و آنها را به مبارزه دعوت نمايد.
به حق مي توان گفت كه ايشان پرچمدار مبارزه با رژيم در منطقه مازندران و گرگان بود و در ترويج مرجعيت امام و توزيع رساله و اعلاميه هاي حضرت امام نقش پيشتاز و مؤثري داشت .
به همين جهت بارها از سوي ساواك قم در گرگان مورد تعقيب قرار گرفت و احضار شد. پس از فوت حضرت حجت الاسلام والمسلمين نبوي در سال ۱۳۵۴ به دعوت جمعي از اهالي گرگان به اين شهر بازگشت و به اقامه جماعت و تشكيل جلسات سخنراني و درس هاي تفسير قرآن و نهج البلاغه همت گماشت.
مسجد حاج آقا كوچك گرگان به سرعت به كانون مبارزه عليه رژيم طاغوت بدل شد و جوانان بسياري از گوشه و كنار در آن اجتماع مي كردند.
همزمان با شروع دوباره نهضت در شهرهاي قم و تهران و چند شهر بزرگ ايران، ايشان با همكاري علماي مبارز شهر به سازماندهي تظاهرات مردمي عليه رژيم پرداخت . آتش خشم مردم آن ديار فراگير شد. تا اينكه وي به دستور شخص شاه به تبعيد از گرگان به مدت ۲ سال محكوم شد . سرانجام پس از گذراندن مدتي از محكوميت در شهرهاي بندرلنگه و مريوان با فشارهاي مردمي آزاد گرديد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي عهده دار كميته هاي موقت انقلاب شد . سپس به حكم شخص امام به سمت حاكم شرع دادگاه انقلاب منصوب شد و در مدتي كه در اين سمت مشغول انجام وظيفه بود هيچ گاه تسليم فضاي احساسي آن دوران نگرديد . همواره بر اساس عدل و انصاف و موازين قانوني و شرعي حكم كرد و حركت هاي افراطي بر احكام صادره توسط ايشان تاثير گذار نبود.
در اوايل سال ۱۳۵۸ با حكم شخص امام به عنوان امام جمعه و نماينده آن حضرت در اين منطقه منصوب گرديد. اين حكم در سال ۱۳۶۱ بار ديگر با حوزه اختيارات وسيع تري مورد تأكيد قرار گرفت.
او از همان اوايل انقلاب با الهام از تعاليم و سيره اهل بيت عليهم السلام و فرمايشات رهبركبير انقلاب و با درايت و تدبير خاص خويش به مسئله وحدت شيعه و سني توجه خاصي مبذول داشت و روابط صميمانه اي را كه با اهل سنت منطقه تركمن صحرا از قبل از انقلاب آغاز كرده بود تعميق و توسعه بخشيد . وي با برخورد با عوامل تفرقه افكن ، سنگ بناي محكم وحدت را در اين منطقه بنيان نهاد. بي ترديد مي توان گفت كه استان گلستان با وجود تنوع قومي و مذهبي، نمونه اي كامل و عالي از وحدت امت اسلامي است.
با شروع جنگ تحميلي اويكي از پشتيبانان اصلي رزمندگان دفاع مقدس بود و بارها با حضور در جبهه هاي جنگ حق عليه باطن ، به ويژه در بين رزمندگان لشكر ۲۵ كربلا ، مايه دلگرمي آنان مي شد.
ارتباط بين فرماندهان و سرداران و رزمندگان شهيد با ايشان آن قدر وسيع بوده كه بعضاً مي توان از لابلاي صفحات وصيت نامه ي بعضي از آنان به عمق اين رابطه پي برد.
يادگاران دفاع مقدس نيز پس از سال ها ختم جنگ هنوز روابط گرم و صميمانه اي با ايشان دارند . علاوه بر اين وي نقش مؤثري در ساماندهي كمك هاي مادي به جبهه هاي نبرد داشت . در سال ۱۳۶۰ از سوي منافقين كور دل مورد سوء قصد قرار گرفت ؛ دو تن از محافظين وي به شهادت رسيدند و يك تن نيز به درجه جانبازي نائل شد.
سال ها بعد وقتي عامل ترور ايشان دستگير شد در پاسخ به اين پرسش كه تحليل سازمان از ترور ايشان چه بود؟ گفت: آقاي نور مفيدي عامل وحدت در منطقه بوده و بايد از بين برود تا با تشديد تضادها مشكلات نظام بيشتر شود.
وي از همان سال هاي اوليه انقلاب به مشكلات منطقه و به ويژه كشاورزي توجه خاصي داشته و هميشه در صدد حل آنها برآمده است. يكي از دل مشغولي هاي اصلي او توسعه منطقه گرگان در همه ي ابعاد بوده است . توسعه علمي، اقتصادي و گسترش مراكز علمي و آموزش عالي و واحدهاي صنعتي، برقراري آرامش و امنيت در همه ي زمينه ها اولويت اصلي برنامه هاي او بوده است. بر اين اساس خود نيز بنيان گذار مراكز علمي و فرهنگي بزرگي شد. حوزه علميه امام خميني، مدرسه علميه الزهرا و مؤسسه فرهنگي ميرداماد، كه هريك منشأ خدمات ارزنده اي بوده اند ، نمونه هاي بارز اين مراكز به شمار مي آيند. صدها نفر در اين مراكز با انديشه هاي اسلام ناب آْشنا شده و مراحل ترقي و تكامل را پيموده اند. وي آن گاه با درك مناسبات دنياي امروز و ضرورت ها با الهام از سيره عملي ائمه اطهار عليهم السلام و سيره بزرگان در طول تاريخ كه هميشه براي ترويج اهداف عاليه به فكر پشتوانه ي اقتصادي براي فعاليت هاي ديني و مذهبي و فرهنگي بوده اند اقدام به تاسيس موسسه اي با اجازه شخص امام (ره) نمود تا با فعاليت هاي سالم اقتصادي بتواند درآمدهاي آن را در امور فرهنگي و ديني و خدمات عام المنفعه صرف نمايد . لذا هيچ يك از واحدهاي اقتصادي ، ملك شخصي او نيست و در واقع بر طبق اساسنامه ، صرف امور عالم المنفعه مي شود.
از جمله خدمات عام المنفعه ايشان مي توان به ساخت مراكز آموزشي و درماني ، بازسازي مساجد و حسينيه ها در نقاط مختلف استان، تاسيس صندوق هاي قرض الحسنه ويژه طلاب و دانشجويان اشاره كرد.
پس از رحلت جانگداز رهبر كبير انقلاب بار ديگر به حكم مقام معظم رهبري، حضرت آيت ا… خامنه اي به سمت نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه گرگان منصوب شد و با همان اختيارات مشغول خدمت به مردم گرديد.
دفاع منطقي و مستدل او از ولايت فقيه و رهبري و نظام جمهوري اسلامي در همه ادوار پاسخگوي بسياري از شبهات و سبب تحكيم پايه هاي نظام و رهبري بوده است. با همت و تلاش مستمر و طاقت فرساي ايشان و همكاري نمايندگان محترم استان، منطقه گرگان در سال ۱۳۷۶ به عنوان استاني مستقل در شمال كشور تأسيس شد. اين اقدام اساسي ترين گام در جهت توسعه پايدار استان محسوب مي شود.
فرودگاه گرگان نيز كه يكي از مهم ترين زير ساخت هاي توسعه همه جانبه قلمداد مي شود با همت و تلاش وي و ساير مسئولان و نمايندگان فقيد استان راه اندازي شده است. وي همچنين سه دوره با راي قاطع مردم به مجلس خبرگان راه يافت. بارزترين وجه شخصيتي آيت الله نورمفيدي سعه صدر و تحمل فوق العاده ايشان است. هميشه در برابر مخالفت هاي سرسختانه اي كه از اوايل انقلاب جمع قليلي با ايشان داشته اند با سعه صدر برخورد نموده و حتي براي يك بار نيز به اين دشمني ها پاسخ نگفته است.
مواضع روشن و انقلابي وي از او چهره اي متمايز ساخته است. دفاع از اصول انقلاب، حقوق مردم، آزادي فكر و انديشه، توجه خاص به نسل جوان ، از قبل از پيروزي انقلاب سبب شده تا نخبگان، دانشگاهيان و جوانان عموماً نسبت به ايشان قرابت خاصي احساس كنند.
از سوي ديگر صفاي باطن و اخلاق حسنه و سلامت نفس آيت الله او را در نظر عامه مردم نيز محبوب كرده است. در يك جمله حضور ايشان در استان ضمن آ نكه كمك مؤثري به توسعه و رشد و بالندگي اين منطقه است ، فضاي همدلي و صميميت را در بين اقوام و مذاهب مختلف ايجاد كرده و باعث شده است تا مردم از هر قوم و مذهبي يكدل و همصدا در جهت اهداف عالي ديني و ملي و منطقه اي حركت كنند.
ارتباط مردمي ايشان عليرغم مشاغل فراوان هيچ گاه قطع نشد و همواره به مناسبت هاي مختلف در جمع مردم شريف استان حاضر و از نزديك با آنان به گفتگو مي نشيند . وي با آن كه از ابتداي انقلاب با مسائل مختلف سياسي و اجتماعي روبرو بود ولي هيچ گاه در طول سال هاي پس از انقلاب تدريس در حوزه و ارتباط با مردم را قطع نكرده اند و هم اكنون نيز به تدريس خارج فقه مشغول مي باشد .